top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHole Optikk

Øyesminke: fare eller fordel?

Oppdatert: 5. okt. 2021

Fins det noen fordeler for øynene dine ved å bruke øyesminke? Kanskje svaret overrasker deg.

Å påføre substanser i nærheten av øynene skal man være forsiktig med. Vår optiker Michelle Fossum forteller at hun så å si alltid kan se rester av øyesminke i tårefilmen hos de hun undersøker, dersom vedkommende bruker øyesminke.

Sminke er en populær vare for piratkopiering, og den billige sminken kan inneholde svært farlige stoffer, og gi varige skader. Sminken, som kan inneholde cyanid, bly, kvikksølv med mer, kan kjøpes på nettet. Vær derfor påpasselig på hvor du kjøper din sminke. Slik billig sminke kan også inneholde bakterier som følge av dårlige forhold i fabrikken. Dette vil du ikke ha i nærheten av øynene!


Likevel er det ikke bare stoffer i piratkopiert sminke du skal være forsiktig med. Også i butikkhyllene i Norge finner du sminke og sminkefjernere med ingredienser som er uheldige for øyehelsen. Huden rundt øynene er tynn, og uheldige ingredienser kan gi plager som tørre, såre og rennende øyne. Vanlige stoffer du bør unngå er konserveringsmidler, parabener, parfyme og alkohol. Dette gjelder både sminkeprodukter, sminkefjernere og øyekremer. Dersom du bruker medisinske øyedråper mot sykdom eller allergi, bør du også sjekke ingredienslisten til disse.

Likevel kan de som bruker sminke høste noen fordeler for øyehelsen sin. Da er det ikke selve sminken som gir fordelene, men rengjøringen for å fjerne sminken. Øyelokkshygiene kan nemlig forebygge infeksjoner som øyekatarr og sti, og inflammasjoner som blefaritt.


I et tidligere innlegg har vi skrevet om Demodex-midden, som lever i huden hos de fleste voksne, og som kan skape hud- og øyeplager når bestanden blir for stor. Middene trekker med seg bakterier fra hudens overflate ned i kjertler og hårsekker. Middene er aktive på natta, så rengjøring av øyelokkene på kvelden, kan forebygge demodex-plager ved at bakteriebestanden holdes nede.


Ved daglig rengjøring av øyevippene og øyelokkene får øyelokkene dessuten en mild massasje, noe som stimulerer kjertlene i øyelokkene til å produsere smørende fett til tårefilmen. En optimal tårefilm forhindrer tørre øye og forebygger rennende øyne.

I vår butikk og nettbutikk finner du BlephaClean og Blephasol Duo som er rengjøringsprodukter for øyevipper og øyelokk. BlephaClean er antibakterielle engangspakkede våtservietter, som i tillegg til å være fine å bruke for rengjøring ved infeksjoner, også kan brukes som sminkefjerner. Blephasol Duo er en flytende, micellær sminkefjerner på flaske, med tilhørende kompresser (100 stk). Produktene er uten konserveringsmidler, parabener, parfyme og alkohol og er svært milde.

Les mer om demodex i vårt blogginnlegg "Midd og øyeplager."

Kjøp BlephaClean og Blephasol i vår butikk eller nettbutikk.Kilder: dailymail.com/uk, Clinical Ophthalmology, Thea.

225 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page