top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHole Optikk

Optikerens beste råd i eksamenstida


Vi er snart i mai, og det betyr eksamenstid for veldig mange elever og studenter. I eksamenstida bruker elever og studenter øynene enda mer til lesing. Hole Optikk har noen gode råd til riktig bruk av synet på lesedagene.


«De beste elevene er de som ikke leser til eksamen», sa læreren min på ungdomsskolen. Klasserommet ble stille. Han fortsatte: «De elevene som får best karakterer til eksamen, er de som ikke har trengt å lese hele pensum rett før, men som har jobbet jevnt og trutt. De leser om emnet før timen, de tar notater i timen og de bearbeider notatene etter timen. Når eksamen kommer, har de allerede gjort innlæringsarbeidet, og trenger kun å repetere det de allerede kan.»


Dette rådet har jeg aldri glemt. Men selv om dette kanskje er den beste arbeidsmetoden, er det å ikke lese til eksamen ingen god strategi, hvis du ikke kan stoffet fra før. Men å redusere tiden du ser i en bok eller på en skjerm i strekk, er fremdeles lurt. Et godt tips fra optikeren er regelen: 20-20-20. For hvert 20. minutt lesing eller annet nærarbeid skal du la blikket hvile på noe som er 20 feet (6 meter) unna i minst 20 sekunder. Dette kan forhindre plager som anstrengte øyne, og det er som regel ikke vanskelig å gjennomføre.


20-20-20-regelen kan forhindre plager som anstrengte øyne, og den er ikke vanskelig å gjennomføre.

De fleste av oss lar øynene våre jobbe mesteparten av vår våkentid til nærarbeid. Hvis du merker ubehag ved lesing og databruk, som for eksempel konsentrasjonsvansker, hodepine, trøtthet, nakkeplager, uklare bokstaver eller hoppende ord og setninger, bør du ta en synstest for å avdekke eventuelt behov for briller eller nye briller.


Lykke til på eksamen!


60 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle

Comments


bottom of page