top of page
Søk
  • Forfatterens bildeHole Optikk

5 tips til en brillefin påske

Påska nærmer seg, og mange har ferieplanene klare. Forberedelsene består gjerne av å sjekke over bilen og reiserute, skrive huskelister og handlelister, slik at tiden på ferie blir best mulig. Brillene er gjerne i bruk hver dag, og har æresplasseringen midt i fjeset. Også de fortjener en liten sjekk og litt vedlikehold.

Polariserte solbriller fra Jean Paul i påskesola. De beskytter ikke bare øynene mot skadelige UV stråler, men glassene fjerner også sjenerende reflekser fra overflater som vann og snø.

1. Se over hengsler og skruer.

En gjennomsnittlig brille har to-fire skruer. Både plast- og metallbriller har en skrue i hengselleddet mellom brillestang og fronten på begge sider, og metallbriller har i tillegg en skrue på baksiden av fronten på hver side, ved glasset. Disse skruene er det lurt å etterstramme, og det er ikke vanskelig å gjøre hjemme, bare du har riktig størrelse på skrutrekkeren. Slike små skrutrekkere kan du også få kjøpt til en billig penge hos oss. Det er to ting som er viktig å tenke på når du bruker et spisst redskap i nærheten av brillene: Beskytt glassene og ikke ødelegg skruen! Legg gjerne pussekluten din rundt det glasset du arbeider i nærheten av. Og begynner skrutrekkeren å glippe eller ødelegge sporet, stopp med det samme og ta heller brillen med til oss. Hvis du vil slippe å stikke deg i fingrene mens du gjør dette, har vi noen enkle teknikker som vi gjerne lærer deg, hvis du kommer innom.

2. Forleng brillens levetid med reservedeler.

Årets påskekrim: «Brillestangen med bitemerkene», «Neseputen som forsvant». Dette er mysterier som ofte kan løses. Bytte av neseputer er som regel fort gjort og koster lite. Å erstatte en brillestang er litt mer kostbart og kan innebære noe ventetid, hvis stengene må bestilles. Se for deg en brille og del den inn i tre deler: stang, front, stang. Del prisen for innfatningen på tre, og du får ca. prisen for de delene du mangler. Stengene må ofte kjøpes i par, og koster dermed cirka to tredjedeler av en komplett innfatning. Likevel kan det lønne seg, fordi man slipper å kjøpe nye glass. Fronten kan også byttes, hvis det er den som er slitt. Tommelfingerregelen er imidlertid at man ikke kan forvente å få originaldeler til brillen, hvis den er mer enn to år gammel. Enkelte merker har mer tidløse modeller, der det ikke er samme tidsbegrensning. Er det glassene som er slitt, kan nye glass som regel settes inn i en brukt innfatning, men den må ikke være spesielt slitt og man må være klar over at man kanskje ikke får tak i reservedeler dersom den er over to år gammel. Her er det bare å spørre oss.


3. Etui. Bruk det!

Dersom du bruker et annet transportmiddel for brillene dine enn din egen nese, bruk etui. Og: Etuiet må for all del ikke samtidig brukes som veske, der du legger nøklene og småpengene.


4. Riktig brillevask gir deg nytt syn på livet

Å ta vare på tingene sine er bra for lommeboka og miljøet, og du får større glede av produktet mens du har det. Feil brillepuss kan skade overflatebehandlingen på glassene dine. Derfor kan det bli dyrt å ikke gjøre dette riktig. Skyld glassene først forsiktig i lunket til kaldt vann. Ikke bruk varmt vann. Dette er viktig for å fjerne støv og partikler som kan skrape opp overflatebehandlingen når du begynner å pusse. Bruk deretter et rengjøringsmiddel beregnet til briller. Brillerens kan kjøpes hos oss i forskjellige varianter. Ikke bruk Zalo eller andre rengjøringsmidler som innholder skurepartikler eller andre stoffer som kan ødelegge glassets overflate. Ha på en sprut brillerens på forsiden og baksiden av glassene. Bruk fingrene til å gni forsiktig over glasset. Skyld av. Tørk glassene med et godt brukt, men rent kjøkkenhåndkle og puss til slutt med en pusseklut beregnet for briller. Og voilà: Du ser at lykken i livet er å ta vare på det du allerede har.

Ray-Ban clubmaster. Fortsatt en populær modell. Topp brillen med en brillesnor og du fullfører looken.

5. Påskesola + solbriller = sant.

Du vet at både barn og voksne må beskytte øynene i sola. Du visste kanskje ikke at UV-lys kan fremskynde grå stær. Solbriller beskytter også øynene mot skadelig blått lys ute som kan øke risikoen for makula degenerasjon, også kalt forkalkninger på netthinnen. Nå som du vet det, vil du ikke slurve med solbrillen i påska. Også solbrillene bør få en etterstramming av skruer og en god vask. Se også over eventuelle neseputer og sørg for at etuiet er tilgjengelig og rent. Ikke la solbrillene ligge på dashbordet og koke. Solbriller skal tåle sola i ansiktet ditt, men overflatebehandlingen kan være ømfintlig for høye temperaturer. Har du hørt om polariserte solbriller, men er usikker på om dine er polarisert? Ta turen til oss, så sjekker vi det for deg! Polariserte glass er gull verdt både ved vann og snø, da de fjerner mer av det ubehagelige gjenskinnet fra overflater der sollyset blir reflektert.


Kom gjerne og få gratis brilleservice i butikken! God påske ønsker jentene på Hole Optikk :)


Jentene på Hole Optikk ønsker alle våre kunder en god påske!

Forfattet av Gullveig Guleng og Michelle J. L. Fossum.


228 visninger0 kommentarer

Yorumlar


bottom of page